Najväčšie rozdiely medzi Európou a Amerikou

19.04.2011 21:19

Za „veľkou mlákou“ je život skrátka úplne iný, ako sme zvyknutí každý deň zažívať na našom staručkom kontinente. Kto raz okúsil čaro mrakodrapov, vie o čom je reč, ale možno bežný návštevník ani nevyskúšal, že v krajine neobmedzených možností, ako sa Amerika s obľubou nazýva, čakajú na našinca aj pikantné zaujímavé rozdiely.

Zdroj: Shutterstock.com

 

Politika

Je to nielen pár hodinový rozdiel, ale doslova zvrat v myslení, zriadení a fungovaní. Hoci sa aj u nás diskutovalo o európskom prezidentovi, alebo nejakej európskej vláde, tak to, čo u nás funguje len ako „papierový“ moloch, máme asi v takom centre záujmu, ako výrobu hračiek v Číne. V Spojených štátoch sa ale systém vládnutia podstatne líši. Platí tam omnoho viac federatívny systém, kde má navyše prezident aj značne väčšie kompetencie. Aj v  USA jednotlivé štáty majú do istej miery autonómiu, ale každý je predovšetkým Američan a až potom Texasan, Kalifornčan, či New Yorčan. Európske myslenie je viac národnostné.

Jedlo a televízia

Európan môže utrpieť za oceánom kultúrny šok. Hoci sa už rozdiely stierajú a aj Európa sa začína infikovať bacilom fast foodov a sitcomov, ešte stále je väčšia šanca, že si rodina sadne pokope k stolu. Američania holdujú skôr jedlu pri televízii a pre nich nedeľný obed nie je vôbec tak silnou tradíciou, ako to vyplýva z našej minulosti. Zaostávame aj čo sa nakupovania v obchodných centrách týka. Sme stále náchylní uveriť trhom a menším prevádzkam, nad ktorými by nejeden Američan krútil nosom, ako nad thajským trhom na vodnej hladine. No a čo sa týka tých seriálov a vtipov, ktoré sa na nás sypali začiatkom deväťdesiatych rokov, sú rozdielne. Američania majú iný zmysel pre humor a preto veľa vtipov v ich produkcii bolo na naše pomery zvláštnych. Dnes sa už mnohé repliky upravujú do európskych noriem, aby sa nesmiali len prázdne hlasy.

Jazykové rozdiely

Amerika je krajina, kde sa dohovorí pokojne aj manažér z Utahu s pracovníkom z Kansasu. Európskym špecifikom je, že má viac jazykov ako jednotlivých národov. Ale na druhej strane, má obrovský drive v učení sa cudzích rečí. Pokiaľ v Európe potrebujete cudziu reč, už po pár kilometroch, v USA môžete prejsť aj Route 66 a stále ste „doma“.

Šport

Obe zmieňované časti sveta si radi zasadnú s pivom a pukancami k veľkoplošnej obrazovke, alebo na štadión a povzbudzujú svojich favoritov. Je tu však trochu rozdiel v tom, čo tieto dva kontinenty považujú za vrchol športových výkonov. V USA samozrejme dominuje americký „futbal“, baseball, basketbal a preteky automobilov. Európania nedajú dopustiť na futbal, ktorý Američania nešťastne nazývajú soccer, tenis, kriket, čomu teda americkí turisti nevedia prísť na chuť v rovnako veľkej miere.

Alkohol je všade doma

Ak chcete zistiť ako sa štrngá v USA, tak na prílišné abstinenčné príznaky odkázaní nebudete. Nápojom číslo jedna je tu pivo, ktoré si importujú z celého sveta, ale rovnako sa naučili aj tajomstvo varenia, takže po krajine je množstvo pivovarov, kde sa dá „dotankovať“. Oblasť Kalifornie je zase známa aj rozsiahlymi vinicami. V poslednom období, keď hollywoodski herci prepadli pôžitku z vína a vlastneniu viníc, sa tento nápoj rozlieva krajinou omnoho častejšie. V niektorých štátoch majú ale zákaz konzumácie alkoholu na verejnosti, či nalievanie pred dvanástou hodinou denne. Najväčším obmedzením mladých vysokoškolákov býva sklamanie, že zatiaľ čo v Európe už mohli nasávať po baroch od osemnástich, v USA im nenalejú, kým nedovŕšia 21 rokov. A to veru nie je žiadna zábava, udržiavať kolektívneho ducha štúdia počas troch rokov abstinencie.

Každodenný život

To sa ešte len budete čudovať, koľko rôznych neprístojností vystrúhate tým, že sa budete správať ako doma. Rozdielne príkazy v doprave, rôzne označenie prechodov, o ktorých nemáme ani poňatia a podobne. No a potom sú tu zástrčky, svetlá, elektrická sieť aj mobilný signál. Hoci sa dramatické rozdiely stále viac a viac stierajú, stále je čo na týchto kontinentoch obdivovať, učiť sa aj prežívať.